Als er een kind bij je in huis woont, is het letterlijk van levensbelang dat er goed wordt omgesprongen met elektriciteit. Elektriciteit is een heel handig iets, maar kan tegelijkertijd ook heel gevaarlijk zijn. Zeker voor kinderen, die van nature de gevaren van elektriciteit lang niet altijd, of zeg maar gerust: nooit, zullen zien. We geven enkele tips om mogelijke gevaarlijke situaties en kans op ongelukken zoveel als mogelijk te voorkomen. Houd er echter wel rekening mee dat het gezonde verstand altijd de boventoon moet voeren. Het is van groot belang dat je kinderen nooit alleen laat met technische en elektronische apparaten of apparatuur. Er kan simpelweg teveel fout gaan waardoor het risico op ongelukken groot is.

Beveilig stopcontacten met afdekplaatjes

Stopcontacten (ook wel wandcontactdozen genoemd) kunnen erg gevaarlijk zijn. Je kunt stopcontacten waar een kind bij kan beveiligen met een afdekplaatje. Wanneer deze aan het stopcontact wordt bevestigd, is niet langer te zien dat er een stopcontact achter schuilgaat. Volwassenen kunnen dergelijke plaatjes eenvoudig verwijderen, voor kinderen is het lastiger.

Kindveilige stopcontacten

Een andere optie is om kindveilige stopcontacten aan te schaffen. Deze zijn ook wel herkenbaar aan het KEMA keurmerk of de Duitse variant; het VDE keurmerk. Deze stopcontacten zijn op een dusdanige manier beveiligd dat kinderen er niets in kunnen steken, of dat met veel moeite voor elkaar zouden kunnen krijgen. De gaatjes van het stopcontact worden hierbij pas geopend als er op beide gaten een gelijke druk wordt uitgeoefend. Voor een kind is dat nagenoeg onmogelijk te bereiken.

Call Now Button