Wanneer u de meterkast in huis beter bestudeert, zullen u al snel een aantal belangrijke onderdelen opvallen. De hoofdzekering is hier een voorbeeld van! Een hoofdzekering verkleint de kans op een brand binnen uw woning. Denk bijvoorbeeld aan een brand, als gevolg van een kortsluiting in huis. Bij een kortsluiting zal allereerst de groep uit de stoppenkast springen. Dit valt te verklaren door het feit, dat een stop doorgaans een lagere aansluitwaarde heeft dan een hoofdzekering. De stop zal uit de meterkast springen, op het moment dat de aansluitwaarde omhoog gaat. Is de overschrijding hiervan zeer hoog? In dat geval zal ook de hoofdzekering uit de meterkast springen. In dit artikel vertellen onze elektriciens u hier meer over.

Aansluitwaarde van hoofdzekeringen en stoppen

Stroom komt uw woning binnen via de hoofdzekering. Iedere hoofdzekering heeft een eigen aansluitwaarde. De aansluitwaarde kan per hoofdzekering verschillen. Gebruikelijk is het echter, wanneer een hoofdzekering een aansluitwaarde van 25 A heeft. Op deze hoofdzekeringen zijn verschillende groepen aangesloten. Denk aan een groep voor de woonkamer, een groep voor de elektrische apparatuur in de keuken, enzovoorts. Ook deze groepen hebben ieder hun eigen aansluitwaarde. Deze aansluitwaarde is lager, dan die van de hoofdzekering. Zo springt de hoofdzekering niet direct uit de meterkast, als een stop dat wel doet. Het vervangen van een stop is makkelijker, dan het vervangen van de hoofdzekering.

Verschillende opties bij het plaatsen van hoofdzekeringen

Eerder is al beschreven, dat een hoofdzekering verschillende aansluitwaarden kan hebben. Waar 25 A de gebruikelijke waarde is, zijn er ook hoofdzekeringen met een aansluitwaarde van bijvoorbeeld 35 A, 50 A, 63 A of 80 A aangeboden. Welk type hoofdzekering het beste bij uw situatie past, is onder meer afhankelijk van uw stroomverbruik. Wanneer u bijvoorbeeld een elektrisch kooktoestel heeft, kan een aansluitwaarde van 25 A onvoldoende zijn. U zou in dit geval regelmatig te maken krijgen met stroomstoringen. Iets wat u liever voorkomt! Verstandig is het dan ook om voor een hoofdzekering met een aansluitwaarde van 50 A of 63 A te kiezen.

Hoofdzekeringen binnen bedrijfspanden

In een bedrijfspand is het gebruik van een hoofdzekering met een aansluitwaarde van 25 A ongebruikelijk. De krachtige machines die hier in  gebruik zijn, hebben vaak niet voldoende aan een kleine hoofdzekering van 25 A. Het is hierbij zelfs mogelijk, dat de aansluitwaarde van 80 A zal overschrijven. Onze elektriciens adviseren u graag over een geschikte hoofdzekering voor uw pand.

Call Now Button