De donkere dagen van het jaar beginnen eigenlijk officieel wanneer de wintertijd wordt ingevoerd. Vanaf dat moment wordt het van de één op de andere dag opeens een uur eerder donker en deze trend, van het steeds vroeger donker worden, zal gedurende de winter alleen maar doorzetten. Doordat het eerder donker wordt in deze periode van het jaar zal het energieverbruik in huis ook gaan stijgen. Als de zon eerder ondergaat moeten we bijvoorbeeld vroeger het licht aan doen. De verlichting is dan ook iets waarmee we kunnen besparen op de energierekening in de donkere dagen van het jaar.
LED of spaarlampen
Als jij in jouw huis nog gloeilampen gebruikt voor de verlichting dan kan er een flinke hoeveelheid energie bespaard worden door deze te laten vervangen met LED of spaarlampen. LED lampen verbruiken de minste elektriciteit van deze twee opties. Je hoeft overigens niet meteen alle lampen in huis te vervangen. Wanneer je begint met de meeste gebruikte lampen dan levert dit al een mooie besparing op.
Niet onnodig gebruiken
Door bewuster om te gaan met ons energieverbruik zullen we al snel manieren zien waarop we onnodig energie gebruiken. Denk hierbij aan lichten op de hal die aangelaten worden. Als we hier extra op letten en ervoor zorgen dat de lichten worden uitgeschakeld dan zorgt ook dit voor een besparing.
Buitenverlichting met bewegingssensoren
Als het buiten donker is dan willen we graag ook ervoor zorgen dat de voordeur en andere ingangen van het huis goed verlicht zijn. Dit komt de beveiliging van ons huis ten goede maar zorgt er ook voor dat we het sleutelgat makkelijker kunnen vinden. Door bewegingssensoren op de buitenverlichting aan te brengen hoeft deze niet onnodig te blijven branden.